FAQ – Veelgestelde Vragen

Veelgestelde vragen

Een opkomst is binnen Scouting het standaard moment waarop een groep bij elkaar komt voor een activiteit. Een opkomst wordt binnen de Martinistam georganiseerd door twee (of meer) leden en er zijn telkens andere leden aan de beurt. Naast de opkomsten worden er nog meer activiteiten georganiseerd zoals kampen en borrels.
Stam 1, de studentenstam, heeft elke twee weken op woensdagavond een opkomst. Deze vinden gedurende het hele collegejaar plaats. Stam 2, de alumnistam, heeft ongeveer 1 keer per maand een opkomst, meestal in het weekend. Daarnaast vinden er ook gezamenlijke opkomsten plaats zoals het kerstdiner.
Bij ons mag je het hele jaar door langskomen. Bijna alle opkomsten van Stam 1 beginnen op woensdagavond om 20:30 onderaan de Martinitoren, maar dit kan soms ook anders zijn vanwege een speciale activiteit. Je kunt voor de zekerheid eerst een berichtje sturen.
Volg ons op instagram en facebook om altijd op de hoogte te zijn van onze activiteiten!
Nee! Studentenscouting is voor iedereen, of je nou van jongs af aan al een überscout bent of als je er nu pas interesse voor krijgt.
Iedereen bedenkt zelf de opkomsten, dus het kan zo scouting of studentikoos zijn zoals je zelf wilt! Knopen leggen is vrij zeldzaam, maar een kamp is natuurlijk niet compleet zonder kampvuur. En we houden zeker ook van een feestje!
Wij zijn niet specifiek een groep voor land- of waterscouts. Het grootste gedeelte van de leden met scoutingachtergrond komt van landscoutinggroepen, maar er zijn ook waterscouts lid! En je organiseert zelf opkomsten dus als jij graag wil zeilen of de leden wil meenemen in de wereld van luchtscouting dan kan dit!
Een speltak is normaliter een leeftijdsgroep binnen Scouting, bij ons zijn ze iets anders ingedeeld. De Martinistam is opgebouwd uit 3 speltakken: Stam 1 voor de leden die op dit moment studeren, Stam 2 voor de leden die afgestudeerd zijn, en Stam 10 voor oud-leden die betrokken willen blijven bij de vereniging, maar niet langer actief zijn. Omdat wij een studentenscoutinggroep zijn, hebben we geen jeugdleden.
Een stam is een speltak binnen Scouting. In tegenstelling tot de andere speltakken (zoals de bevers en explorers) is er geen begeleiding meer die een programma maakt. De stam is dus verantwoordelijk voor het organiseren van de eigen activiteiten. De Martinistam is geen speltak van een grotere vereniging, maar een eigen vereniging. "Stam" is in de naam verwerkt, omdat dit binnen Scouting een bekende term is voor volwassen leden binnen een groep of een groep die alleen bestaat uit volwassen leden.
Nee, de Martinistam doet niet aan ontgroeningen. Bij ons ben je vanaf dag één een gelijkwaardig lid, geen feut of groentje. In plaats van ontgroenen doen wij aan de klassieke scoutinginstallatie.
De installatie is de traditionele scoutingceremonie waarmee een scoutinggroep een nieuw lid verwelkomt. Tijdens de installatie beloof je een goede scout te zijn, iedereen te helpen en plezier te hebben. Als je geïnstalleerd bent, krijg je de groenwitte das van de voorzitter, die wordt gedragen bij alle groepsactiviteiten. De installatie kan alleen worden uitgevoerd door een al geïnstalleerd lid en is daarmee meer dan honderd jaar terug te leiden naar de oprichter van Scouting, Lord Baden Powell.
Ja, dat kan. Je inschrijving bij de Martinistam betekent niet dat je “overstapt” van groep, je bent dan gewoon lid van twee scoutinggroepen. Veel van onze leden zijn nog gewoon leiding bij hun groep thuisthuis. Dit is goed te combineren omdat onze activiteiten doordeweeks zijn, dan kan je in het weekend weer druk bezig zijn op het scoutinggebouw thuis! Hoe meer Scouting, hoe beter!
Lidmaatschap kost €40,- per jaar. Daar komt nog Scouting Nederland afdracht bij op van ongeveer €25,- en je kan voor €13,75 een heuse Martinistamdas kopen om er helemaal bij te horen!
Dit is de contributie die je betaald aan Scouting Nederland (de nationale scoutingorganisatie). Zit je al bij een Scoutinggroep? Vaak betaal je de afdracht al via hen.
Kijk eens op studentenscouting.nl, misschien zit er ook wel een studentenstam in jouw stad! Zit er nog geen stam, maar wil je die zelf oprichten? Dan kan je mailen naar info@studentenscouting.nl.
Studentenscouting Nederland infokraam op de Scout-In